top of page

LIVESTREAM/Så här går det till

Det finns många olika sätt att streama något live. Facebook, Youtube, Twitch, Vimeo… Listan kan göras lång på plattformar för livestreaming. Och det är bara ett av alla val som ska fattas när man planerar en stream.


Men det behöver inte vara så krångligt! Så här brukar vi på Tidningsmakarna gå till väga när vi sänder live.


En bra kamera trumfar förstås en risig webcam. Men att ha flera kameravinklar att välja mellan, höjer det till en annan nivå. Oftast räcker det med två eller tre kameror – som vi kopplar till en videomixer. Där kan vi sedan i realtid styra vilken vinkel som syns i bild under livestreamen.


Ljudet är dock minst lika viktigt. Det spelar ingen roll hur fin bilden är om inte åskådarna hör tydligt och klart vad som sägs – utan massa störningar och knaster. ”Myggor” är ofta ett bra mikrofonalternativ eftersom de är trådlösa och inte stör synintrycket nämnvärt. Vi spelar nästan alltid in ljudet externt, med hjälp av ett fristående ljudkort som kopplas till datorn. Preampen i ljudkortet gör att self-noise kan minime… äsh, låt oss inte bli för tekniska – det låter bättre helt enkelt!


Hur man tar in personer på länk och visar powerpoints, filmklipp och annat material, beror lite på vilken plattform man väljer att använda. Oavsett plattform är det alltid viktigt att moderatorn kan se och höra de personer som är med på länk. Vi brukar lösa det genom att ha en konferenshögtalare i rummet för medhörning, och en bärbar dator för det visuella. Men akta så det inte blir rundgång!


Sådär ja! Bra bild, bra ljud, och en moderator som har koll på bitarna. Nu går vi live!Opmerkingen


Meet The Team
IMG_2878.jpg

Bruno Lundgren

  • Grey LinkedIn Icon

VD, redaktör, skribent, idéer

070 348 75 20

b.lundgren@tidningsmakarna.se

magnus3.png

Magnus Ekberg

  • Grey LinkedIn Icon

 Creative director, projektledare, grafisk form, layout

070 874 49 67

m.ekberg@tidningsmakarna.se

IMG_2909.jpg

Petrus Iggström

  • Grey LinkedIn Icon

Art director, fotograf, regissör

072 230 36 15

 

p.iggstrom@tidningsmakarna.se

IMG_2934.jpg

Luca Pirro

  • Grey LinkedIn Icon

Redaktör, skribent, fotograf, ljud

070 238 05 05

 

l.pirro@tidningsmakarna.se

bottom of page